Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Επιτροπής Αλληλεγγύης στον κομμουνιστή απεργό πείνας Τουργκούτ Καγιά

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΜΑΖΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ  

-- Από τα Προπύλαια την Τετάρτη 11/7/2018 ώρα 18:30 συμμετοχή στην αντιπολεμική διαδήλωση με στάση στην τούρκικη πρεσβεία. 

-- Συγκέντρωση την Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018 ώρα 11: 00 π.μ., στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και πορεία προς την Υπηρεσία Ασύλου  

Αθήνα, 09 Ιουλίου 2018


Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 09/07/2018 στην αίθουσα της ΑΔΕΔΥ η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Αλληλεγγύης στον Τουργκούτ Καγιά. Παρευρέθησαν ανταποκριτές των εφημερίδων “Ριζοσπάστης”, “Πριν”, “ΕφΣυν”, “Αυγή” και από τη γερμανική εφημερίδα “JugenWelt”, καθώς και από το ραδιόφωνο “Στο Κόκκινο”, από το “Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων”, από το πρακτορείο ειδήσεων “In Time” και από το “The Press Project”. Εκ μέρους πολιτικών δυνάμεων παρευρέθησαν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωπος της πολιτικής γραμματείας της ΛΑΕ (Δέσποινα Σπανού) εκπρόσωπος του Νέου Αριστερού Ρεύματος (Παύλος Αντωνόπουλος) καθώς και από την ομάδα του μπλογκ Κρίση+Κριτική. Παρευρέθηκε και τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ ο κος Αντώνης Σταυριανός. Τοποθετήσεις έγιναν από τη δικηγόρο του Τουργκούτ Καγιά, Μαριάννα Τζεφεράκου, από μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης (Μ. Μπαρσέφσκι, Κ. Κανδηλιώτη) καθώς και από αλληλέγγυους συντρόφους/σσες και συναγωνιστές του Τουργκούτ Καγιά από χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Ελβετία, Αγγλία, Βέλγιο). Εκ μέρους της Επιτροπής ευχαριστούμε όλους, όσοι παρευρέθησαν, καθώς και την ΑΔΕΔΥ για τη φιλοξενία της συνέντευξης.

Ο κομμουνιστής αγωνιστής Τουργκούτ Καγιά βρίσκεται ήδη στην 40ή ημέρα απεργίας  πείνας. Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος των δικαστικών φυλακών Κορυδαλλού, παρότι ήδη από 30/6 έχει συστηθεί από την γιατρό του ΕΣΥ στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας κα Όλγα Κοσμοπούλου, που τον εξέτασε, η μεταφορά του σε Νοσοκομείο του ΕΣΥ, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα στενότερης κλινικοεργαστηριακής παρακολούθησης και ανάνηψης σε περίπτωση οξέος συμβάντος. Όπως επιβεβαιώθηκε από την επικοινωνία σε δημόσια ακρόαση με την γιατρό 'Ολγα Κοσμοπούλου κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου “με βάση τον αριθμό ημερών αποχής από το φαγητό, τον βαθμό απώλειας βάρους και την κλινική κατάσταση του απεργού πείνας, η πιθανότητα οξέος συμβάματος είναι ιδιαίτερα αυξημένη, ο κίνδυνος αιφνίδιου καρδιαγγειακού συμβάματος είναι αυξημένος. Η κατάστασή του σήμερα χαρακτηρίζεται κρίσιμη και επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα, με μαθηματική ακρίβεια. Είναι πρωτοφανές και επικίνδυνο να μην νοσηλεύεται ο επί 40 ημέρες απεργός πείνας σε δημόσιο νοσοκομείο, όπου μπορεί να εξασφαλίζεται η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης και ανάνηψης. Δεδομένου μάλιστα ότι έχει ήδη επιβαρημένη υγεία, καθώς έχει υπάρξει θύμα βασανιστηρίων στην Τουρκία, στις φυλακές τύπου F, είναι σαν να τον ξαναβασανίζουν”.

Όλο το χρονικό διάστημα της απεργίας πείνας του Τουργκούτ Καγιά η Επιτροπή Αλληλλεγγύης και οι Τούρκοι και Κούρδοι σύντροφοι και αλληλέγγυοι στην Ελλάδα έχουν ξεδιπλώσει μια πλούσια δράση με παραστάσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Καθημερινά στην πλατεία Συντάγματος -και παρά τις επαναλαμβανόμενες προσαγωγές και τους φασιστικούς τραμπουκισμούς- υπάρχει ομάδα Τούρκων συναγωνιστών που ενημερώνει τους Έλληνες αλλά και τους ξένους πολίτες για την πολιτική δίωξη του Τουργκούτ και για την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης περί έκδοσής του, μοιράζοντας έντυπο υλικό και πραγματοποιώντας διάφορες δράσεις. Παρεμβάσεις έχουν γίνει στην Πλατεία Μοναστηρακίου, στην Ακρόπολη, στην πλατεία Ομονοίας και αλλού. Πανό είναι αναρτημένα στα Προπύλαια και στην Πλατεία Συντάγματος. Οι υπογραφές συμπαράστασης είναι πολλές, ένας μεγάλος αριθμός έχει ήδη κατατεθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης από προηγούμενη παρέμβαση της Επιτροπής, ενώ εξακολουθούν να συλλέγονται και άλλες. Το ίδιο ισχύει και για τα ψηφίσματα συμπαράστασης από φορείς, εργατικά και υπαλληλικά σωματεία, πολιτικές συλλογικότητες.  και πολιτικές δυνάμεις.

Πολύμορφη και πλούσια είναι η παρέμβαση Τούρκων και Κούρδων πολιτικών προσφύγων αλλά και εργαζομένων (ΑΤΙΚ) σε χώρες της Ευρώπης, στις πρεσβείες και στα προξενεία της Ελλάδας και της Τουρκίας, έξω από τα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών κρατών, σε κεντρικά σημεία  μεγάλων πόλεων (Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ελβετία, Βέλγιο). Πλούσιο φωτογραφικό αφιέρωμα μπορεί να δει κανείς στην ιστοσελίδα της Επιτροπής freeturgutkaya.blogspot.gr.

Η ΑΔΕΔΥ από την πλευρά της δημοσιοποίησε επιστολή της στο υπουργείο Δικαιοσύνης και επικοινώνησε με την γραμματεία του υπουργού, δηλώνοντας την επιθυμία της για άμεση και θετική επίλυση του αιτήματος του Τουργκούτ Καγιά
Ακόμη, απεργία πείνας σε ένδειξη συμπαράστασης στον Τουργκούτ Καγιά και με αίτημα την άμεση απελευθέρωσή του πρόκειται να ξεκινήσει από φυλακισμένους αγωνιστές – πολιτικούς κρατούμενους στις φυλακές πόλεων της Τουρκίας. 

Όλα αυτά επειδή ο Τουρκούτ Καγιά είναι ένας επαναστάτης κομμουνιστής απ' αυτούς που το αντιδραστικό σύστημα θέλει να εξαφανίσει, είναι καρφί στο μάτι της αντίδρασης, όπως εύστοχα δήλωσε η Δέσποινα Σπανού. Είναι ένας αγωνιστής που η στάση ζωής του περιγράφεται στη συνέντευξή που πήρε η  εφημερίδα Πριν: “Δε φοβάμαι για τη ζωή μου, επειδή υπερασπίζομαι τα συμφέροντα της τάξης και του λαού μας. Οι επαναστάτες και οι κομμουνιστές αγωνίζονται να αλλάξουν τις υπάρχουσες συνθήκες υπέρ του προλεταριάτου και των συμφερόντων του λαού. Στην εποχή μας, είναι φυσικό για εμάς να αντιτασσόμαστε στις πρακτικές των ιμπεριαλιστών και των συνεργατών τους, οι οποίες στρέφονται ενάντια στο προλεταριάτο και τους λαούς, με σκοπό την εκμετάλλευσή τους, προκαλώντας σφαγές και τραγωδίες. Είναι λογικό οι άνθρωποι να αντιστέκονται στις πρακτικές στις οποίες εκτίθενται λόγω της θρησκευτικής, εθνικής, σεξουαλικής και ταξικής ταυτότητάς τους. Φυσικά υπάρχει η πιθανότητα να χάσεις τη ζωή σου σε αυτόν τον αγώνα. Το σημαντικό είναι να κάνουμε αυτόν τον θάνατο να έχει νόημα σε κάποιο βαθμό. Με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα του προλεταριάτου και του λαού. Μια τέτοια ζωή είναι πολύτιμη και με νόημα. Αλλιώς περνάς μια φοβισμένη ζωή, με καθημερινές αγωνίες. Εμείς θέλουμε να δώσουμε νόημα όχι μόνο στο σήμερα αλλά και στο αύριο.”

Κοινή διαπίστωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης αλλά και όσων παρευρέθησαν και έχουν επιχειρήσει είτε να ορίσουν μια ημέρα συνάντησης είτε να διατυπώσουν στο αρμόδιο υπουργείο την αντίθεσή τους στην έκδοση του αγωνιστή και την συμπαράσταση τους είναι η αφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρμόδιος για την απάντηση στο αίτημα του απεργού πείνας υπουργός Δικαιοσύνης σιωπά. Στην πραγματικότητα όμως η κυβέρνηση νομίζει ότι κρύβεται πίσω από την -κατά τα λεγόμενά της- ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Στην πραγματικότητα ο καθ ύλην αρμόδιος υπουργός αρνείται καθαυτή τη θεσμική του αρμοδιότητα, αποπέμποντας από πάνω του το θέμα της απόφασης επί της έκδοσης! Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική βούληση να μην εκδώσει τον Τουργκούτ Καγιά. Αυτό αφήνει παράλληλα να πληθαίνουν τα σενάρια περί ανταλλαγής του αγωνιστή και περί προσφοράς του ως θυσία στο αντιδραστικό καθεστώς Ερντογάν. Διαφορετικά θα προχωρούσε σε απόφαση περί μη έκδοσής του. Δεν υπάρχει κανένα νομικό εμπόδιο γι' αυτό. Απαιτείται μόνο πολιτική απόφαση. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση ήδη επωμίζεται και σ' αυτήν ανήκει εξ ολοκλήρου η ευθύνη για τη μακρόχρονη βλάβη της υγείας του Τουργκούτ Καγιά καθώς και την μεγάλη πιθανότητα του θανάτου του λόγω της πολυήμερης απεργίας. Τυχόν αποπομπή του θέματος από την κυβέρνηση, στην οποία ανήκει η αρμοδιότητα, προς στην Υπηρεσία Ασύλου επί της ουσίας την απαλλάσσει από το βάρος μιας "κυβερνητικής απόφασης". Συγχρόνως καταμαρτυρά πως δεν θέλει να την πάρει. Ταυτόχρονα στον αγωνιστή Τουργκούτ Καγιά, που είναι γνωστό πως έχει ήδη εξαντληθεί και έχει ήδη υποστεί τις βραχυχρόνιες συνέπειες από την απεργία πείνας, τίθεται αυτομάτως (!) το δίλημμα "ή σταματάει την απεργία πείνας ή πεθαίνει από αυτήν". Γιατί είναι γνωστό πως οι διαδικασίες της υπηρεσίας Ασύλου είναι μακροχρόνιες. Αυτά είναι τα δεδομένα, και εμείς ως Επιτροπή δεν θέλουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

Όλα αυτά ενώ στη γειτονική χώρα το αντιδραστικό καθεστώς Ερντογάν εξοπλίζεται με υπερεξουσίες, οι φυλακές του γεμίζουν με αγωνιστές και απολύονται χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι. Όλα αυτά ενώ στην Ευρώπη κυριαρχούν αντιδραστικές αντεργατικές και  αντιπροσφυγικές – αντιμεταναστευτικές πολιτικές (χαρακτηριστική η ικανοποίηση του αιτήματος της Τουρκίας από την κυβέρνηση της Νορβηγίας και η έκδοση, τελικά, της Κούρδισσας αγωνίστριας Γκιουλισέρ Ντασντεμίρ στην Τουρκία). Όλα αυτά ενώ οι πόλεμοι, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και οι επεμβάσεις, και οι εθνικισμοί απειλούν τους λαούς της Βαλκανικής και της Ανατολικής Μεσογείου με σφαγές και νέα δεινά.

Στο κίνημα αλληλεγγύης, σ' εμάς όλους, ανήκει ο αγώνας που δίνουμε μαζί με τον Τουργκούτ. Για ελευθερία, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, φιλία και ειρήνη των λαών, για μια άλλη κοινωνία χωρίς πόλεμο, εκμετάλλευση και καταπίεση.

Η έκδοση του κομμουνιστή αγωνιστή είναι αδιανόητη! Το ίδιο και ο θάνατός του! 

Καλούμε όλο τον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο, όλους τους νέους και τις νέες,  όλους τους αντιφασίστες αγωνιστές, όλους όσοι εναντιώνονται με όποιον τρόπο στον πόλεμο, στην καταπίεση και στο φασισμό, τους ανθρώπους που έχουν βασανιστεί και υποστεί διώξεις απ τα αντιδραστικά και φασιστικά καθεστώτα:

--Να συμμετάσχουμε στην αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία της Τετάρτης 11 Ιούλη, από τα Προπύλαια. Με απόφαση της Επιτροπής Αλληλεγγύης που ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου το πρωί, θα συμμετέχουμε με μπλοκ και με στάση στην τούρκικη πρεσβεία.

--Να μαζικοποιήσουμε την συγκέντρωση την Πέμπτη 12 Ιούλη ώρα 11 π.μ. στο υπουργείο Δικαιοσύνης και πορεία προς την Υπηρεσία Ασύλου, καθώς είναι η ημέρα που ορίστηκε για την συνέντευξη του Τουργκούτ στην υπηρεσία Ασύλου, όπου κρίνεται το αίτημα χορήγησης ασύλου. 

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης, θεωρώντας πως η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών, πως μόνο οι κοινοί αγώνες Ελλήνων, Τούρκων και Κούρδων μπορούν να αποτρέψουν τη φτώχεια, τον πόλεμο, το φασισμό, την εξαθλίωση και την προσφυγιά, καλεί κάθε δημοκράτη, κάθε αγωνιστή, κάθε εργατικό και νεολαιίστικο σωματείο και σύλλογο, κάθε πολιτική και τοπική συλλογικότητα και κάθε οργανωμένη δύναμη με αναφορά στο κίνημα να ορθώσουμε ένα μαζικό κίνημα αλληλεγγύης στον κομμουνιστή Τουργκούτ Καγιά αλλά και σε κάθε διωκόμενο αγωνιστή. Να απαιτήσουμε να χορηγηθεί στον Τουργκούτ Καγιά άμεσα πολιτικό άσυλο, να αφεθεί ελεύθερος και να μην εκδοθεί στην Τουρκία. 


Επιτροπή Αλληλεγγύης στον Τουργκούτ Καγιά  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου