Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

902.gr: Να μην εκδοθεί στην Τουρκία, να απελευθερωθεί άμεσα και να του δοθεί πολιτικό άσυλο

Στην 40ή μέρα απεργίας πείνας βρίσκεται ο Τούρκος δημοσιογράφος και ιστορικός Τουργκούτ Καγιά ζητώντας την ανάκληση της απόφασης έκδοσής του που έχει πάρει ο Άρειος Πάγος, παρά το γεγονός ότι έχει υποστεί επανειλημμένα βασανιστήρια από τις τουρκικές αρχές κατά το παρελθόν. Πλέον, είναι σοβαρός ο κίνδυνος η υγεία του να υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες.
Αυτό τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Αλληλεγγύης, που δόθηκε στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ τη Δευτέρα 9 Ιούλη. Ζητήθηκε δε να λήξει τώρα η ομηρία του, να ληφθεί απόφαση περί μη έκδοσής του, να γίνει άμεσα η απελευθέρωσή του, αλλά και να του δοθεί πολιτικό άσυλο.

Στη συνέντευξη τονίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι εμφανίζει φαινόμενα έντονης καταβολής και εύκολης κόπωσης στην παραμικρή προσπάθεια. Το σωματικό του βάρος είναι μειωμένο κατά 12,7% σε σχέση με το αρχικό. Έχει οριακά ορθοστατική υπόταση και ταχυκαρδία στην ηρεμία, ενώ ο αριθμός των σφύξεων αυξάνεται σημαντικά μετά βάδιση 1-2 μέτρων. Χαρακτηριστικό είναι ότι νοσηλευόταν κατά κύριο λόγο στο νοσοκομείο των φυλακών και δύο - τρεις φορές έχει οδηγηθεί σε νοσοκομείο.
Σύμφωνα με ιατρική γνωμάτευση της 4 Ιούλη, ο 45χρονος μεταφέρθηκε πριν έξι μέρες στο Νοσοκομείο «Αττικόν» όπου «εξετάστηκε φέροντας χειροπέδες για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς κανείς γιατρός να διαμαρτυρηθεί, δεν εκτιμήθηκε για ορθοστατική υπόταση, υπεβλήθη σε καρδιολογικό έλεγχο και υπερηχοκαρδιογράφημα. Στην έκθεση σημειώνεται μικρή ποσότητα περικαρδιακού υγρού και κλάσμα εξώθησης 55%, μάλλον χαμηλό για ένα νέο, υγιή ενήλικα χωρίς σχετικό ιστορικό (...) Σε αιματολογικές εξετάσεις που, όπως στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων που έχουμε δει την τελευταία 20ετία, είναι φυσιολογικές στη φάση αυτή, δεδομένου ότι ο απεργός πείνας παίρνει αλάτι και λίγη ζάχαρη καθημερινά και πίνει όσο περισσότερο νερό μπορεί. Ο Τ. Καγιά (...) βρίσκεται σε φάση όπου, με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία, καταναλώνοντας μόνο λίγη ζάχαρη -που προφανώς δεν αρκεί για θερμιδική κάλυψη- αλάτι και νερό, ο οργανισμός του καταβολίζει λίπος, κυρίως σπλαγχνικό και μυϊκό ιστό. Ο κίνδυνος αιφνιδίου καρδιαγγειακού συμβάντος είναι αυξημένος. Άλλωστε, εφόσον δεν σταματήσει την αποχή από το φαγητό, θα εγκατασταθούν μόνιμες βλάβες ή και θα πεθάνει».
Την ερχόμενη Πέμπτη, μέρα που έχει οριστεί για τη συνέντευξή του σχετικά με το αίτημά του για χορήγηση ασύλου, στις 11 π.μ. θα γίνει συγκέντρωση στο υπουργείο Δικαιοσύνης και πορεία στην Υπηρεσία Ασύλου.
Επίσης, στη συνέντευξη καταγγέλθηκαν οι προσαγωγές στη ΓΑΔΑ και στο ΑΤ Κουκακίου Τούρκων, που εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους, οι οποίοι κρατήθηκαν για ώρες, αλλά και η φασιστική επίθεση που έγινε σε βάρος τους πριν λίγες μέρες στην πλατεία Συντάγματος, όταν ομάδα των Τούρκων αλληλέγγυων δέχτηκε δύο φορές απρόκλητη και θρασύδειλη επίθεση από φασιστική συμμορία 50 ατόμων, η οποία έδρασε παρά την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, που περιορίστηκαν σε... συστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου