Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Η Λαϊκή Ενότητα στηρίζει και καλεί στην συγκέντρωση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στην πορεία προς την Υπηρεσία Ασύλου, που διοργανώνει η Επιτροπή Αλληλεγγύης προς τον Τουργκούτ Καγιά, την Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018, στις 11πμ

Η Λαϊκή Ενότητα στηρίζει και καλεί στην συγκέντρωση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στην πορεία προς την Υπηρεσία Ασύλου, που διοργανώνει η Επιτροπή Αλληλεγγύης προς τον Τουργκούτ Καγιά,  την Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018, στις 11πμ
Την ημέρα αυτή πραγματοποιείται η συνέντευξη  Τουργκούτ Καγιά με την Υπηρεσία Ασύλου, προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα ασύλου που έχει υποβάλει ο Τούρκος πολιτικός κρατούμενος, ο οποίος βρίσκεται έγκλειστος στις ελληνικές φυλακές και πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και πάνω από 40 μέρες, μετά την πρωτοφανή και απαράδεκτη απόφαση του Αρείου Πάγου να τον εκδώσει στο καθεστώς Ερντογάν.

Ο Τουργκούτ Καγιά, αριστερός δημοσιογράφος σε εφημερίδα που υποστηρίζει τα δικαιώματα των Κούρδων, έχει ενεργή πολιτική δράση από τα νεανικά του χρόνια, για την οποία έχει υποστεί πολλές διώξεις και φυλακίσεις. Εκζητείται από το καθεστώς Ερντογάν για να εκτίσει ποινή που του έχει επιβληθεί με τον «αντιτρομοκρατικό» νόμο, με τον οποίο οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν οδηγούνται στις φυλακές.
 Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, έχει πλήρη αρμοδιότητα να αποφασίσει τη μη έκδοσή του Καγιά και να διατάξει την άμεση απελευθέρωσή του. Δεν μπορεί να παραιτείται από αυτήν την πολιτική αρμοδιότητά του, ούτε να κρύβεται πίσω από τις επιτροπές ασύλου.
Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει άμεσα πολιτική απόφαση υπέρ της μη έκδοσης του Τουργκούτ Καγιά και να σταματήσει να τον κρατά σε κατάσταση πολιτικής ομηρίας ως ενδεχόμενο χαρτί «συναλλαγής» με το τουρκικό κράτος, αδιαφορώντας για την επιδείνωση της υγείας του.


Παρακάτω η ανακοίνωση της ΛΑ.Ε. για τον Τουργκούτ Καγιά

Η ΛΑ.Ε. απαιτεί την μη έκδοση του Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία

Ο 45 χρονος Καγιά Τουργκούτ ιστορικός και δημοσιογράφος σε αριστερή φιλοκουρδική εφημερίδα, με δημόσια πολιτική δράση από τα φοιτητικά του χρόνια ως αριστερός με φιλοκουρδικές απόψεις, για την οποία και έχει υποστεί σοβαρές διώξεις από τις τουρκικές αρχές, όπως αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις, βασανιστήρια και κακομεταχείριση, 6ετή προφυλάκιση σε φυλακές τύπου F με κατηγορίες με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο, είναι σήμερα αιτών άσυλο στην Ελλάδα και κρατείται προς έκδοσή του στην Τουρκία. Οι τουρκικές αρχές τον εκζητούν ως μέλος παράνομης οργάνωσης μετά από μία άδικη δίκη και αμετάκλητη απόφαση Τουρκικού Δικαστηρίου για να εκτίσει υπόλοιπο ποινής φυλάκισης.

Η καταδίκη αυτή αποτελεί δίωξη και τιμωρία των πολιτικών φρονημάτων και  δημοκρατικών δραστηριοτήτων του. Σε περίπτωση που επιστρέψει την Τουρκία, ο Τουργκούτ  Καγιά θα φυλακιστεί για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, θα κινδυνεύσει να υποστεί βασανιστήρια και κακομεταχείριση, ενώ θα αντιμετωπίσει και άλλες ποινικές διώξεις και καταδίκες σε βάρος του λόγω των πολιτικών του φρονημάτων και της υποστήριξής του στο φιλοκουρδικό κίνημα.

Το Συμβούλιο Εφετών Θράκης, με μία πρωτοφανή απόφαση, αποφάσισε την έκδοσή του στην Τουρκία , ενώ στις 15.5.2018 κατά την εκδίκαση της έφεσης του στον Άρειο Πάγο, ο Εισαγγελέας πρότεινε και πάλι την έκδοσή του. Ο Άρειος Πάγος θα εκδώσει απόφαση στις 30.5.2018.

Θεωρούμε αδιανόητη την έκδοσή του στην Τουρκία, μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, που έχει επιβάλλει καθεστώς έκτακτης ανάγκης, που έχει διώξει χιλιάδες αριστερούς συνδικαλιστές, διανοούμενους και δικηγόρους, αλλά και χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και δικαστές, όπως έχει διαπιστώσει τόσο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όσο και η Διεθνής Αμνηστία. Όταν μάλιστα ο Άρειος Πάγος έχει αρνηθεί την έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών με εμπεριστατωμένη διαπίστωση των παραβιάσεων των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, ενώ ταυτόχρονα όλα τα δικαστήρια της χώρας μας έχουν αρνηθεί για τους ίδιους λόγους την έκδοση τούρκων αγωνιστών,  η έκδοση ενός αριστερού αγωνιστή θα είναι μια τεράστια ρωγμή στο δικαιοπολιτικό μας σύστημα και θα κατατάσσει την Ελλάδα ως χώρα που υποκύπτει στις πιέσεις του πλήρως αντιδημοκρατικού καθεστώτος της Άγκυρας.

Η Λαϊκή Ενότητα εκφράζει την αλληλεγγύη της στον Τουργκούτ Καγιά και απαιτεί την μη έκδοσή του στην Τουρκία.

Επιτροπή Δικαιωμάτων της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου