Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΥΡΓΚΟΥΤ ΚΑΓΙΑ (Κίνηση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων & Μεταναστών/-τριών)

Πάτρα 3/7/2018

Η Κίνηση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων & Μεταναστών/-τριών καταγγέλλει την αντιδημοκρατική πολιτική ενέργεια της ελληνικής Δικαιοσύνης να εκδώσει στην Τουρκία τον Τούρκο αγωνιστή και πολέμιο του βαθειά αντιδημοκρατικού καθεστώτος της χώρας του, Τουργκούτ Καγιά.


Είναι γνωστό ότι στα κελιά της Τουρκίας κρατείται ένας αμείωτος αριθμός χιλιάδων αριστερών, κομμουνιστών, διανοουμένων, δημοσιογράφων, συνδικαλιστών, φοιτητών και άλλων ανθρώπων οι οποίοι έχουν τολμήσει να εκφράσουν την αντίθεση τους απέναντι στο τουρκικό καθεστώς.

Ο Τουργκούτ Καγιά -ιστορικός και δημοσιογράφος στο επάγγελμα- ο οποίος βρίσκεται σε απεργία πείνας από 31/5/2018 όντας κρατούμενος στην Ελλάδα, έχει επανειλημμένως υποστεί βασανιστήρια για την πολιτική του δράση καθώς ευθέως δηλώνει την πολιτική του ταυτότητα, αυτή του κομμουνιστή. Είναι βέβαιο ότι στην Τουρκία δεν πρόκειται να έχει μία δίκαιη δίκη, όπως ισχυρίζεται η Τουρκία, αφού είναι ήδη επικηρυγμένος, με τέσσερα εκατομμύρια τούρκικες λίρες, ζωντανός ή νεκρός.

Η ελληνική Δικαιοσύνη η οποία ορθώς αποφάσισε την μη έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών στην Τουρκία -παρά την κατηγορία για συμμετοχή σε πραξικόπημα- όπου η ζωή τους θα βρισκόταν σε κίνδυνο, αποφάσισε την έκδοση του Τούρκου αγωνιστή αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά τον ταξικό χαρακτήρα των αποφάσεων της.

Ο λαός, η εργατική τάξη και οι προοδευτικοί άνθρωποι αποτελούν κίνδυνο για τις άρχουσες τάξεις σε κάθε χώρα -Ελλάδα και Τουρκία εν προκειμένω- και γι’ αυτό η δράση τους πατάσσεται, τα δικαιώματα τους δεν γίνονται σεβαστά από την “αμερόληπτη” Δικαιοσύνη.

Σε συνέχεια της άτυπης συμφωνίας μεταξύ Ερντογάν-Σαμαρά (2013) για έκδοση στην Τουρκία των πολιτικών προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Για άλλη μία φορά η Δικαιοσύνη παραβιάζει το ελληνικό Σύνταγμα και την ελληνική νομοθεσία, καθώς και τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 (άρθρο 33), το Χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ (άρθρο 18 και 19) και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (άρθρο 3 και 6).

Η Κίνηση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων & Μεταναστών/-τριών εκφράζει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στον συλληφθέντα πρόσφυγα.

– Καλεί τους απανταχού δημοκράτες και προοδευτικούς ανθρώπους και τις απανταχού οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους.

– Καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης να μην υπογράψει την απόφαση έκδοσης και να μην συνηγορήσει στη θανατική καταδίκη του Καγιά.

Καταγγέλλει τη διμερή κρατική πολιτική εξόντωσης των αγωνιστών και ζητά
– να μην εκδοθεί στην Τουρκία ο Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας Τουργκούτ Καγιά
– να παραχωρηθεί επιτέλους άσυλο στους αιτούντες άσυλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου