Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Συνέντευξη Τύπου 5 Ιουνίου 2018

Την Τρίτη 5 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Αλληλεγγύης στον Τουργκούτ Καγιά. Παρευρέθηκαν δημοσιογράφοι από τις εφημερίδες: Ριζοσπάστης, Εφημερίδα Συντακτών, Έθνος, Αυγή, Πριν, Δρόμος της Αριστεράς. Επίσης από το ραδιόφωνο στο Κόκκινο και τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΛΦΑ. Εκ μέρους της επιτροπής μίλησαν οι Κωστούλα Κανδηλιώτη, Παύλος Αντωνόπουλος, Μάνια Μπαρσέφσκη και η δικηγόρος του Καγιά Μαριάννα Τζεφεράκου, όπως επίσης εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής Συμπαράστασης. Τοποθέτηση υπήρξε επισης εκ μέρους του Γρηγόρη  Καλομοίρη για την ΑΔΕΔΥ, η οποία καλεί σε συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει την Πέμπτη 7 Ιουνίου στις 6:30 στα Προπύλαια και στη διαδήλωση που θα ακολουθήσει, που διοργανώνεται από την Επιτροπή Αλληλεγγύης.

Παρουσιάστηκαν τα βασικά σημεία της υπόθεσης, που συνηγορούν πως η έκδοση του Τουργκούτ Καγιά ζητείται για την πολιτική του τοποθέτηση και δράση στο πλαίσιο της τουρκικής και φιλοκουρδικής αριστεράς. Τονίστηκε το γεγονός ότι η απόφαση περί έκδοσης του Τούρκου αγωνιστή σηματοδοτεί μια αντιδραστική εξέλιξη, η οποία, αν δεν ανατραπεί, θα αποδειχθεί εγκληματική όχι μόνο για τον Τούρκο αγωνιστή αλλά και για τους αγώνες των λαών σε Ελλάδα και Τουρκία για ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι υπεύθυνη για τη συνεχιζόμενη κράτηση και τη διαιώνιση της εκκρεμότητας ως προς την έκδοσή του και ως εκ τούτου είναι αποκλειστική υπεύθυνη για τη ζωή του καθώς και άλλων αγωνιστών που βρίσκονται ή θα βρεθούν στη θέση του.
Επισημάνθηκε επίσης πως μόνο ένα πλατύ κίνημα αλληλεγγύης στον διωκόμενο αγωνιστή  μπορεί να μπει φραγμός και να αποτρέψει αντιδημοκρατικές πολιτικές και να βάλει θεμέλια για τη φιλία και αλληλεγγύη των λαών ενάντια στην καταπίεση, την εκμετάλλευση, τον πόλεμο και το φασισμό.

Ο Τουργκούτ Καγιά βρίσκεται ήδη στην 6 μέρα απεργίας πείνας,  αγωνιζόμενος και μέσα από τη φυλακή, ενάντια στην άδικη και ουσιαστικά εγκληματική απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων. Εδώ και 5 μέρες σύντροφοί του έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας σε ένδειξη συμπαράστασης έξω από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου.
Διεθνής καμπάνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει ξεκινήσει και ήδη οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων έχουν εκφράσει την ενεργή τους συμπαράσταση, πολιτικά κόμματα και προσωπικότητες από διάφορους κοινωνικούς χώρους. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα με συγκέντρωση ήδη εκατοντάδων υπογραφών μέσα σε λίγες μέρες, ψηφίσματα διαμαρτυρίας  σωματείων εργαζομένων και συνδικαλιστικών ενώσεων και ενεργή συμπαράσταση από αριστερά κόμματα και οργανώσεις, δικηγόρους και αγωνιστές. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου